Journalistiek

Wetenschapsjournalistiek

Wetenschap uitleggen, erover vertellen - en er kritisch over berichten - is zo goed als een levenslange passie van me.

 

Momenteel leef ik die passie uit bij de kranten De Tijd en Het Laatste Nieuws. Voor De Tijd schrijf ik de wekelijkse column 'De Zandrekenaar', die elke zaterdag verschijnt in de bijlage 'Verder'. Voor Het Laatste Nieuws verzorg ik de wekelijkse rubriek 'Stand van de wetenschap', die elke zaterdag verschijnt in de bijlage 'Pluto'.

 

Van 1994 tot 2013 was ik redacteur wetenschap bij de krant De Standaard. Ik schreef er onder meer de wekelijkse column 'Resonanties' op de wetenschapspagina's. Van 2010 tot 2013 was ik coördinator van de wetenschapsredactie.

 

Daarnaast schrijf ik over wetenschap in boeken en in mijn blog 'De Zandrekenaar', waarin ik soms ook commentaar geef op de wetenschapsjournalistiek in de media.

 

Ik doceer het keuzevak Wetenschapsjournalistiek in de masteropleiding journalistiek aan de KU Leuven (campus Antwerpen).

Het vak (een trimester lang drie uur per week) is vooral praktisch van opzet, met veel praktijkoefeningen op basis van de echte actualiteit van het moment, en daarnaast enige analyse van hoe wetenschapsjournalistiek in zijn werk gaat.