Journalistiek

Wetenschapsjournalistiek

Wetenschap uitleggen, erover vertellen - en er kritisch over berichten - is zo goed als een levenslange passie van me.

 

Momenteel leef ik die passie vooral uit bij de krant De Tijd en af en toe bij De Standaard. Voor De Tijd schrijf ik de wekelijkse column 'De Zandrekenaar', die elke zaterdag verschijnt in de bijlage 'Verder'. Voor De Standaard schrijf ik af en toe artikels met wetenschapsnieuws.

 

Van 1994 tot 2013 was ik redacteur wetenschap bij De Standaard. Ik schreef er onder meer de wekelijkse column 'Resonanties' op de wetenschapspagina's. Van 2010 tot 2013 was ik co√∂rdinator van de wetenschapsredactie.

 

Daarnaast schrijf ik over wetenschap in boeken en in mijn blog 'De Zandrekenaar', waarin ik soms ook commentaar geef op de wetenschapsjournalistiek in de media.

 

Ik doceer het keuzevak Wetenschapsjournalistiek in de masteropleiding journalistiek aan de KU Leuven (campus Antwerpen).

Het vak (een trimester lang drie uur per week) is vooral praktisch van opzet, met veel praktijkoefeningen op basis van de echte actualiteit van het moment, en daarnaast enige analyse van hoe wetenschapsjournalistiek in zijn werk gaat.