Lezingen

Lezingen


Ik spreek voor kleine en grote groepen, aangepast aan elk niveau.Thema's


Het einde van de wereld: doorheen de geschiedenis

Mensen zijn altijd al bang geweest dat het einde van de wereld eraan kwam. Hun angst werd vormgegeven door religie, bijgeloof of hoop op een betere wereld. En hoe staat het met onze hedendaagse apocalyptische angsten? Zijn die misschien even irrationeel als die uit vroegere eeuwen?


Het einde van de wereld: waar moeten we écht bang voor zijn?

Het klimaat, epidemieën, kernwapens, natuurrampen of intelligente computers, moeten we ons zorgen maken dat het einde van de wereld - of het einde van de wereld zoals we die kennen - er aan staat te komen? En kunnen we er iets tegen doen?


Het gevaarlijke heelal

Inslagen van planetoïden, ontploffende sterren,... Het heelal is niet meer die rustige, ordelijke plek die astronomen uit vroegere eeuwen zich voorstelden. Hoe houden we ons staande in een vijandig heelal? Wat staat er ons te wachten wanneer de zon haar brandstofvoorraad uitput? En wat zijn de toekomstverwachtingen van het heelal zelf?


Wetenschapsjournalistiek op de korrel

Hoe betrouwbaar is wat de media ons vertellen over gezondheid, milieu of wetenschap? Ik analyseer wat er soms verkeerd loopt in de wetenschapsjournalistiek.


De ontdekking van het Higgs-deeltje

Na decennialang zoeken ontdekten fysici in 2012 eindelijk het langverwachte Higgs-deeltje, waarvan het bestaan al in de jaren zestig voorspeld was door de Belgische fysicus François Englert (Nobelprijs fysica 2013). Wat is dat Higgs-deeltje eigenlijk, en waarom is het zo belangrijk? En wat was de rol van Englert?


Andere onderwerpen mogelijk in overleg.


Ook mogelijk: deelname aan een debat, modereren van een debat,...

Praktisch


Neem contact op per email om beschikbare tijdstippen, tarieven en onderwerpen te bespreken. U krijgt zo snel mogelijk antwoord.


info@stevenstroeykens.be